Opisz właściwości białek




Opuncja - właściwości odżywcze Częścią jadalną opuncji figowej są owoce, rzadziej spożywa się jej liście i kwiaty.. Liczba aminokwasów budujących białka jest różna, może dochodzić nawet do 1000.Białka są składnikiem budulcowym orgsnizmów.. Globularne (kłębuszkowe) w przeciwieństwie do białek włókienkowych zwykle są zwinięte w twardy, w przybliżeniu kulisty kształt.W tym filmie omawiamy cechy ogólne, budowa chemiczna i strukturalna oraz właściwości białek.. Synteza białek odbywa się przy udziale specjalnych organelli komórkowych, zwanych rybosomami.. Cele lekcji a) Wiadomości Uczeń: - wymienia produkty zawierające białko, - określa rolę białka w organizmie, - zna ogólne właściwości białek, - zna znaczenie pojęć: koagulacja i denaturacja.w środowisku lipidowym białka błon są zdolne do dyfuzji bocznej (lateralnej), jeśli nie są ograniczone specyficznymi oddziaływaniami (na przykład oddziaływaniami od strony cytoplazmatycznej ze szkieletem komórkowym - wiele białek błony jest trwale z nim związana, co uniemożliwia ich ruchy lateralne, nie mają natomiast zdolności dyfuzji w poprzek błony;Rodzaje białek.. Białka stanowią najważniejszy składnik wszystkich organizmów.. W całej lekcji 8. dotyczącej białek wyjaśniamy od podstaw, czym .2. ulegają one ścinaniu (denaturacji) pod wpływem : kwasu, alkoholi, wodorotlenków, soli metali ciężkich, podwyższonej temp.Składniki mineralne: Wapń- zapotrzebowanie organizmu młodzieży na wapń wynosi 1,0 - 1,4 g dziennie, u dorosłych i osób starszych natomiast - 0,8 g dziennie.Ze względu na trudną przyswajalność wapnia z wielu produktów żywnościowych należy przestrzegać, aby zapotrzebowanie było w większości pokryte przez spożycie takich produktów jak mleko i jego przetwory.Białko wyekstrahowane z jaj posiada wartość energetyczną na poziomie 370 kcal, białko stanowi 82%, woda to około 8,5% a węglowodany blisko 5%..

Właściwości białek .

Stanowią materiał budulcowy dla komórek i tkanek.. ulegają one ścinaniu (denaturacji) pod wpływem : kwasu, alkoholi, wodorotlenków, soli metali ciężkich, podwyższonej temp.1.. Odpowiednia ilość protein wpływa na prawidłowy rozwój mięśni oraz regenerację uszkodzonych tkanek.Posiadają szeroki zakres funkcji biologicznych.. Bez nich nie istniałoby życie.. Niektóre zaś polipeptydy tak zwane antygeny są odpowiedzialne za odporność organizmu.Białka, proteiny - wielkocząsteczkowe biopolimery, a właściwie biologiczne polikondensaty, zbudowane z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi −CONH−.. Właściwości witaminy A. Witamina A jest niezbędnym składnikiem wielu procesów zachodzących w naszym organizmie.. Kierując wąski strumień światła na zlewkę z roztworem wodnym białka, zauważamy rozproszenie się światła.. Aminokwasy połączone są ze sobą wiązaniami peptydowymi.. Zjawisko to nazywamy efektem Tyndalla, które świadczy o tym, że białko jaja kurzego tworzy z wodą roztwór koloidalny.. Enzymy będące białkami mają bardzo duży wpływ na metabolizm a więc na wszystkie procesy przemiany materii i energii.. Brak tłuszczu powoduje również brak cholesterolu.. Umożliwia to łatwiejsze wniknięcie enzymów proteolitycznych do struktur białek.Białka - właściwości..

Struktura chemiczna białek .

Ich obecność jest warunkiem zaistnienia procesów, które ogólnie nazywamy przemianą materii.. Resztę stanowią minerały.. Funkcje, które wykonują, i będą się zmieniać w zależności od rodzaju cząsteczki.. Występują we wszystkich żywych organizmach oraz wirusach.. Właściwości białek to zw. wrażliwe na działanie czynników chemicznych oraz temp.. Są to polimery, które zbudowane są z aminokwasów.. Nauczyciel weryfikuje wypowiedzi uczniów (przypomnienie cech roztworów koloidalnych) oraz wraz z uczniami dokonuje podziału białek ze względu na .W białkach występuje powszechnie dwadzieścia rodzajów aminokwasów, które różnią się między sobą kształtem, wielkością, ładunkiem elektrycznym i reaktywnością chemiczną łańcuchów bocznych.. Zasadniczo wyróżniamy aminokwasy endogenne, czyli takie, które organizm potrafi sam syntetyzować, oraz aminokwasy egzogenne, czyli takie, które musimy pozyskać z pożywienia.Właściwości wszystkich substancji możemy podzielić na dwie grupy: właściwości fizyczne i chemiczne.. Są zanurzone w dwuwarstwie lipidowej.. Aby otrzymać 1 kg białka w proszku, potrzebne jest około 250 sztuk białek jaj.Kompleks Białek - sa to mieszanki białkowe o różnym stopniu trawienia i wchłaniania, co stanowi zróżnicowane uzupełnienie profili aminokwasowych..

RAA7D64tIHK09 1Trawienie białek rozpoczyna się w żołądku.

Dzięki zastosowaniu takich kompleksów, dostarczenie aminokwasów w organiźmie przebiega w sposób równomierny.Ponieważ te białka są odporne i nierozpuszczalne w wodzie, są one naturze używane do budowy tkane konstrukcyjnych, takich jak ścięgna, kopyta, rogi i mięśnie.. Stan elektryczny cząsteczki białka zależy więc od pH środowiska.. Z tego punktu widzenia białek - długi masywną łańcucha reszt aminokwasów połączonych wzajemnie specyficzne wiązania zwane peptydów.Wysalanie i denaturacja białek jaja kurzego oraz żelatyny 2 CEL ĆWICZENIA: Celem ćwiczenia jest wysolenie jak i zdenaturowanie białek różnego pochodzenia przy użyciu różnych substancji chemicznych oraz przeprowadzenie charakterystycznych reakcji dla białek i aminokwasów w celu określenia ich podstawowych właściwości.1.. Od tego, jakie białka będziemy spożywać, zależy wartość odżywcza naszej diety, na którą wpływa ich skład aminokwasowy.. Ze względu na tę właściwość częściej stosowana jest jako susz, którego głównym składnikiem są węglowodany.Metadane scenariusza Właściwości i reakcje charakterystyczne dla białek 1.. Właściwości witaminy A powodują, że możliwe jest tworzenie rodopsyny - substancji, która umożliwia dobre widzenie.Analiza wielu struktur białek zaowocowała zdefiniowaniem tzw. struktur naddrugorzędowych zwanych inaczej domenami..

Domeny strukturalne odpowiedzialne są również za właściwości biologiczne białek.

Kwaśne środowisko soku żołądkowego powoduje denaturację (zmianę struktury i utratę właściwości biologicznych) białek, a także pęcznienie kolagenu, elastyny i keratyny.. Głównymi pierwiastkami wchodzącymi w skład białek są C, O, H, N, S, także P oraz niekiedy kationy metali Mn2+, Zn2+, Mg2+, Fe2+, Cu2+, Co2+ i inne .Białka to związki organiczne o skomplikowanej strukturze chemicznej i dużej różnorodności.. Najprostszym aminokwasem jest glicyna, której łańcuch boczny stanowi pojedynczy atom wodoru.Cechy białek Białka zbudowane są z następujących pierwiastków: węgiel (50-55%), wodór (6,6-7,3%), tlen (19-21%), azot (15-19%), siarka (0,3-2,4%), a także fosfor, żelazo i magnez.. Mogą być również źródłem energii.. Określasz je w oparciu o zjawiska fizyczne - czyli procesy.. Liderzy grup prezentują efekty prac.. Mimo że owoce zawierają w swoim składzie ok. 93% wody, opuncja jest wykorzystywana w kuchni.. Białka są dość wrażliwe na działanie temperatury i substancji chemicznych.Podział białek błonowych: Białka powierzchniowe (peryferyczne).. Do tej grupy związków zaliczamy białko jaja kurzego.Białko jest głównym materiałem budulcowym organizmu, stanowi około 20% masy ciała człowieka, w tym głównie układu mięśniowego.. W skład wszystkich białek wchodzą : węgiel, wodór, tlen, azot, niektóre zawierają fosfor, metale lub siarkę.. Białka integralne.. Nie są zanurzone w dwuwarstwie lipidowej, ale są z nią połączone za pomocą lipidów lub innych białek.. Kształtem przypominają skręconą nitkę lub kłębek - strukturę taką przyjmują w charakterystycznym dla siebie procesie zwijania, tworząc sztywną .W skład wszystkich białek wchodzą : węgiel, wodór, tlen, azot, niektóre zawierają fosfor, metale lub siarkę.. Właściwości fizyczne.. Białko pełni wiele ważnych funkcji, zapewniając prawidłowy stan i funkcjonowanie organizmu.. transbłonowe - przechodzą przez dwuwarstwę lipidową, a ich fragmenty wystają po obu stronach błony.Właściwości amfoteryczne białek Natywne białka globularne zachowują się w roztworze jak kwasy lub zasady, a ta ich właściwość uwarunkowana jest przede wszystkim stosunkowo dużą liczbą jonizujących grup reszt aminokwasowych.. rozpuszczalność (rozpuszczanie to zjawisko fizyczne) temperatura topnienia i wrzenia;Każda grupa omówiono strukturę i właściwości białka są różne..



Komentarze

Brak komentarzy.